22 Aralık 2010 Çarşamba

Yönetici Asistan Koçluğu-Ex.Asst.Coaching

Öğretmenin Yastığı

Selamlar. Sözlerime bir fıkra ile başlamak istiyorum.

Bir öğrencisi öğretmeniyle ilgili aslı olmayan bir dedikodu çıkarır ve söylenti kulaktan kulağa yayılır. Daha sonra öğretmen, öğrencisine bu dedikodunun kaynağının YANLIŞ olduğunu ispatlar. Öğrenci hatasını anlar; çok üzülür ve 'HOCAM BU HATAMI NASIL GİDEREBİLİRİM?' diye sorar. Öğretmen, kuştüyü bir yastık alıp kasabanın yanındaki tepeye gelmesini söyler. Öğrenci, yastıkla tepeye geldiğinde öğretmen ondan yastığı bıçakla kesip, kuş tüylerini ortaya çıkarmasını söyler. Öğrenci yastığı keser, kuş tüyleri kısa sürede ovanın her tarafına yayılır. Öğretmen, öğrencisine 'Şimdi senden bu tüyleri toplayıp tekrar yastığın içine koymanı rica ediyorum. Eğer bunu yaparsan hakkımda çıkardığın dedikoduyu da telafi edebilirsin.'der.

Herkesin bir FOTOĞRAFI vardır. Fotoğraflar ile analiz yeteneğinin geliştirilmesi çok önemlidir ki yönetici asistan koçluğu bu amaçla kişiye kendi fotoğrafını algılaması ve vizyonun belirlemesinde yardımcı olmayı hedefler.

'THE SECRET' kelimesi ile temeli atılmış olan gizlilik - ketumluk esaslı mesleğimizin gelişim sürecindeki rolleri; organizasyon içindeki makamlara bağlantılı olarak bazen sekreterlik, bazende yönetici asistanlığı adı altında bizlere verilmektedir. Mesleğimizin en kapsamlı alanı olan yönetici asistanlığı rolümüzün, bulunduğumuz sahnede en güzel şekilde ifaa edilebilmesi ve seyircilerimizden alacağımız alkışların, ses yaratarak imajımızı oluşturabilmesi; en önemlisi bizlerinde saygıdeğer bir mesleğimiz olduğunun kabul gördüğünü hissedebilmemiz için koçluk hizmeti alabiliriz.

Şahane bir sahne kıyafeti ile makyajsız sahneye çıkmak ile maskesiz bir baloya maskeli katılmak arasındaki uzun ve meşakkatli mesafede, vermekte olduğumuz hizmetin, hız, verim ve kalitesini her geçen gün yükseltebilme potansiyelimiz, koçluk yapabilme kabiliyetimizle çok ilintilidir. Kendimize, yöneticimize ve iletişimde bulunduğumuz diğer kişilere, koçluk prensipleri ışığında mükemmel hizmet vermemiz mümkündür. Yönetici asistan koçluğu, iletişimde güçlük çektiğimiz insanlarla başa çıkabilme, zamana karşı yarışarak ve tükenmeyerek, tampon bölgede sağlıklı kalabilme hikayesini yazmamız ve mutlu sonlandırmamızda destek verici bir yöntemdir. Bu hikayede, karakterlerin görev ve sorumluluk ifasında çekecekleri her fotoğraf karesini netleştirmek, zoomlamak, sabitlemek, istişare ederek onay alabilmek ve basıma yönlendirmek büyük bir enerji gerektirecektir. Bu süreçte, nihai fotoğrafın basıma yönlendirilmesi veya yönlendirilmemesi kararında yöneticinin sadece gölgesi olarak kalabilmek için sorularla hareket etme kabiliyetimizin olması önemlidir. 'Ne? Neden? Niye? Nasıl? Ne zaman? Kim?'

Mesleğimizi icra etmekte olduğumuz caddenin üzerinde ilerlerken, karşılacağımız dış ve etki alanımızda bulunan iç etkenler, hava şartları ve beşeri kaynakların yönetimindeki enerji koçluk ile yükseltilebilinir. Ne biliyorsanız, o kadarını icra edebilirsiniz. Gerisi keşfinizle gelişecektir. Önemli olan şu an ve gelecektir. Yeni keşif ve gelişimlerle dolu 2011 yılı diliyorum.
Hoşçakalın; Sağlıklı ve Bereketli Kalın....

1 yorum:

fatosayvaz dedi ki...

Zülalcim, yönetici asistanlığı hakkında yazını çok beğendim.. yenilerini bekleriz. Benzetmelerin harika olmuş..eline sağlık